Οι εργαζόμενοι/ες, τα μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ του Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης  και ο Σύλλογος Φίλων ΑΡΓΩ αισθανόμαστε την υποχρέωση και την ανάγκη να δηλώσουμε δημόσια και απερίφραστα τη διαφωνία μας με την απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, απόφαση που ελήφθη χωρίς διαβούλευση, τόσο με τον ίδιο το φορέα, όσο και με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς , αιφνιδιαστικά, εν μια νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ καθιερώθηκε το 1987, χρονολογία ίδρυσης του φορέα. Αποτέλεσε έμπνευση του ιδρυτή του ΚΕΘΕΑ Φοίβου Ζαφειρίδη, που αποδέχτηκε ο τότε Υπουργός Υγείας, Γιώργος Γεννηματάς. Αποτέλεσε και αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο της ουσιαστικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, που του παρείχε την αναγκαία αυτοτέλεια και αυτονομία, που κάθε πρόγραμμα απεξάρτησης επιδιώκει και επιθυμεί. Αποτέλεσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της απεξαρτητικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ, αυτής των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, που προσφέρει στην κοινωνία ενεργούς, απεξαρτημένους πολίτες. Αποτέλεσε και αποτελεί, απαραίτητο συστατικό για την απρόσκοπτη εξάπλωση του φορέα σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα απέναντι στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Αποτέλεσε και αποτελεί το όχημα για την επιστημονική εξέλιξη και τη διεθνή καταξίωση και αναγνώριση του ΚΕΘΕΑ.

Τα παραπάνω γνωρίσματα, χαρακτηριστικά και επιτεύγματα τίθενται εν αμφιβόλω με την απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας. Μα πάνω από όλα δημιουργούνται ρωγμές και εγείρονται αμφιβολίες και εμπόδια στο δύσκολο, επώδυνο και μακρύ αγώνα που δίνουν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα για την απεξάρτησή τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα σας για την ανατροπή της εν λόγω απόφασης. Κοινός μας αγώνας μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.     

Το «ΑΡΓΩ» για την κατάργηση του αυτοδιοικήτου του ΚΕΘΕΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο