Η ομάδα κρουστών του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ συμμετέχει στο φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ που διοργανώνει η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», για τέταρτη χρονιά.
Η ομάδα συμμετέχει με μια παράσταση στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη.
Λίγα λόγια από την οργανωτική επιτροπή
Στη σημερινή πραγματικότητα που δοκιμάζεται σ’ όλα τα επίπεδα, η έννοια του πολιτισμού δεν περιορίζεται στην αισθητική απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος παρέμβασης, συγκρότησης και συνέργιας των πολιτιστικών δυνάμεων, προσφέροντας ένα νέο πεδίο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και τόνωσης της κοινωνικής συνοχής, ανατρέποντας κάθε εξουσία οικονομικών συμφερόντων.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» για τέταρτη χρονιά, χωρίς κρατικά κονδύλια και επιδοτήσεις, αλλά μόνο με την συνεργασία και την πίστη της αναγκαιότητας και της δυναμικής της τέχνης, επιχειρεί την οργάνωση της δράσης ΑΝΑΚΑΤΑ 4 “ΑΝΑκριση-ΚΑΤΑθεση”, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Το ΑΝΑΚΑΤΑ είναι μια δράση πολιτισμού, που το περιεχόμενο της καθορίζουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, σε μια ανοιχτή συνεργασία, υποστηρίζοντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, την ΑΝΑτροπή των ορίων και των κατεστημένων, ΚΑΤΑλαμβάνοντας το χώρο που τους αναλογεί στο κοινωνικό πλαίσιο, σ’ έναν δυναμικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κοινό, με σκοπό τη δημιουργία ενός αισιόδοξου παρόντος και ενός ελπιδοφόρου αύριο.
Σε περίοδο κρίσης και σε ένα χώρο-στρατόπεδο-φορτισμένο νοημάτων και συναισθημάτων, εγκλεισμού, στέρησης, ισοπέδωσης, καταναγκασμού… οι καλλιτέχνες συναντώνται και συνεργάζονται, καταθέτοντας σκέψεις, απόψεις, προτάσεις, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, σαρκαστικό, καταγγελτικό διάλογο με το κοινό, επιχειρώντας την ανακάλυψη της αλήθειας, την πραγματική και ουσιαστική συνεργασία καλλιτεχνών, ομάδων δημιουργικής έκφρασης, επιμελητών, εθελοντών, τεχνικών και κοινού σε μια διαδικασία ανάκρισης-κατάθεσης, σκέψης-πράξης.
Ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα πεδίο οραματισμού, σκέψης, έκφρασης. Μετατρέπεται σε ένα πολυφωνικό πεδίο τέχνης, προκαλώντας την ένταξη του θεατή, δημιουργώντας διαδρομές υπέρβασης της σημερινής κατάστασης, γιατί όπως έγραψε και η G. Saldago (επιμελήτρια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσ/νίκης): ²η τέχνη στα χρόνια της αβεβαιότητας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως διαφωτιστής ή στην καλύτερη περίπτωση, ως όπλο μαζικής καταστροφής².
http://festivalanakata.blogspot.gr/